Sunday, July 26, 2009

Pertandingan Memancing & Family Day

ikut dear pegi family day company..kat Teluk Jawa..agenda utama adalah pertandingan memancing..ada gak sukaneka utk bebudak..utk kaum hawe(bukan siti nur hawe okay..), ada pertandingan menganyam ketupat..males nak masuk.aku anyam ketupat boleh la, tapi nak laju2 x leh kot..kalau buat ketupat(mengumpat) lagi bleh.hehe..takat ni dulu citer,nnt edit lagi..tgh sakit kepale arr..xde mood.



dear dapat gak ikan.sekor jer..bole la..
dating jap seblum balik..muka memasing dah sunburn..

seblum tu senam dulu beramai2..fun gak la..





Tak payahla baca..ni sekadar omongan kosong aku sajer....


Entry aku kali ni adalah tentang dunia internet. Baru-baru ni munculnye bermacam2 blog di sekolah aku samada utk suka2 (personal) atau pun bertujuan ilmiah contohnye blog panitia…semua ni berkat kursus LDP yang dibuat di sekolah..kursus/bengkel membuat blog ni telah dijalankan pada 2 mgu lepas..penceramah adalah kawan aku, beliau adalah cikgu prasekolah sekolah kami dan dibantu oleh aku dan 2 org lagi cikgu lain..tapi sebenarnye aku bukan nak crite pasal blogging ni..
Cuma rentetan dari kursus tu aku dapat idea nak menulis ni..sebenarnye idea ni dah lame..tapi tertangguh2…kewujudan blogger disekolah mcm tumbuhnye cendawan lepas ujan ni satu perkembangan yang sihat..Cuma aku harap ianya bukanlah sekadar hangat2 taik itik (ni peribahasa aku sendiri.Sila jangan gunakan dikhuatiri akan menjejaskan martabat bahasa anda)..
Semasa kursus/bengkel ni berlangsung, tepaksa start dengan membuka akaun email..lebih kurang 80% antara mereka yang tiada email..nasib baik nak create gmail cepat dan mudah, so xlah mkn masa lame utk ajar buat blog..sebenarnye masa memang x cukup.banyak benda nak ajar.kebanyakkan sekadar berjaya create, posting, upload gambo.okla tu kan…
Arghhh..ape yang kau nak citer sebenarnye ni umie ?byk melalut je…oklah senang citer aku harap sume cikgu-cikgi di M’sia ni celik computer dan celik IT. Janganla jadikan faktor umur sebagai alasan..dunia sekarang adalah dunia internet/IT..mcm2 istilah ada.dunia tanpa sempadan lah, maklumat dihujung jari lah, ishh macam2 lah…budak2 sekarang ni advance, so kalau kite email pun xde, xtau nak guna, apatah lagi yang lain2..ye tak?..mungkin zaman kita skolah dulu blum wujud lagi kat M’sia ni..tapi x salah blaja sekarang..xlah malu kalau budak2 tanya..itu kes bagi cikgu yg veteran la, tapi yg muda belia ni?Aaiii aku x bleh trima laa…kakak aku cuma suri rumah sajer..blaja x tinggi, tapi beliau pun ada email dan contact adik beradik kami pun guna email..walaupun mungkin dia gunakan internet tu sekadar utk mencari bahan gossip...hehehe…
OK , itu yg guna alasan faktor umur. Yang menyalahkan masa dan anak pun ada jugak..kesian anak yg x berdose…ni pun aku xleh terima dek akai.kawan2 aku yg lain pun anak ramai gak, keja nine to five, professional field.. tapi xde hal pun..sebagai contoh sorang kwn aku, sedang study Phd (engineering), ada 3 anak lelaki yg aktif, juga sibuk menguruskan rumahtangga, tapi masih sempat berkebun di FB!..(maknanye selalu online..)
Ada juga alasan kat umah xde internet..tapi kat skolah kan ada..gunalah dgn sepenuhnye..free tu!rumah aku pun xde line internet mahupun broadband. Sekarang ni, PPD panggil mesyuarat/kursus/makluman pun melalui internet…bilma’na..semua cikgu, sekurang2nye bukakla website PPD utk mengetahui mungkinkah anda ada sesuatu yg perlu dilakukan atas arahan ppd!
So kesimpulannye nak cakap ape ekk..pada aku la, memang xde pilihan, kena amek tau.mungkin ada yg kata, x minat,ok xpe..tapi adakah anda tahu?kalau tahu tapi x minat, it’s ok..asalkan tak dipandang rendah oleh anak murid.bebudak skarg dasat wooo..dlm chatting pun diorang bleh perlekehkan cikgu..senang citer, buat masa skang, asal tau sudah…lainlah kalu sistem pendidikan kite nanti bertukar menjadi pendidikan maya..(mungkin ker?)..tapi akhir skali nasihat aku, jangan sampai jadi hamba internet..mcm aku! (T_T)..sehari aku x online, aku bleh gile meroyan!..zassss sudahh…

p/s : FYI, email address yg aku guna skang wujud sejak zaman kat U lg..segala email2 dr pakwe2 lame juga masih tersimpan.hohoho...(*percakapan tiada kaitan.tiru Hawasae…)(^_^)

Friday, July 24, 2009

hasil kerja anak murid saya..

wahh..tajuk skema tu...sajer jer suka2 nak share hasil kerja anak murid aku.

subjek kh, tajuk ikan hiasan.tahun 5..aku pesan suruh beli ikan , akuarium dan makanan ikan je dulu..yg lain2 tu kemudian...tapi dorang excited beli sume benda..so dah siap la akuarium diorang..biasala budak kelas bestari..tengok je la gambar2 ni..x bape jelas sebab pkai kemere cap ayam.(handphone ler)..



yg ni tajuk rekacipta lampu hiasan.tahun 4..




Friday, July 17, 2009

Tips Rumahtangga..(untuk rujukan aku sahaja)

hari ni aku sangat gumbira..kerana terjumpa blog kawan lameku..namanye Hawa..tp perangainye sangat tak sesuai dgn namenye...
Hawa says;
Petua ini juga aku tujukan untuk adik2 yg sudah atau bakal mendirikan rumahtangga..

1) Makan & Pakai - untuk memikat suami, kau perlula memikat perutnya dahulu. tak kisah la masak cincai2 pun. janji masak sendiri. Bagi makan banyak2 sampai dia gemuk macam laki aku. koff! Jangan lupa buatkan air minum barang segelas dua time dia balik kerja atau time dia rileks2 tengok tv atau main fesbuk. ohokk!!
Bila perut dia dah kenyang, kau tak payah peras ugut pun dia boleh senang hati bagi wang untuk kau membeli alat solek atau komik dik cerdas edisi terbaru.
Pakaian dia pun kita kena jaga. walaupun dia memakai pakaian yg aneh, tapi pastikan ianya kemas dan digosok rapi. Walaupun pegawai perhilitan bertugas bersama pokok dan mergastua (kof!) tapi perlu tetap bergaya! at least orang boleh beza time dia bujang dan selepas dia kawin.

2) Tolak ansur - tolak ansur bukan dari segi kerja rumah aje.. hal ini termasuklah perbelanjaan isi perut rumah, bil hitu - bil hini, bayar hitu - bayar hini, macam2 la.. Ada setengah orang mungkin fikir bila dah kawin sume keja rumah dan jaga anak terletak di atas batu gemala isteri. Manakala segala perbelanjaan dan perkara2 yg berkaitan dengan duit adalah tugas suami.. Tableh! tableh... untuk hal ini aku rasa lebih selamat jika bertolak ansur. err... macam aku masa mula2 kawin dulu, kitorang buat jadual bertugas dan pembahagian tugas2 membayar. Walaupun cara ini agak jelik dan kuno tapi alhamdulillah ianya berkesan pada kami.

3) Ikhlas - buatlah semua tugas dan bayarlah bil dengan ikhlas. hehei!!!

4) Setia & Jujur - setia dan jujurlah pada pasangan anda walaupun ramai lelaki kacak diluar sana!

5) Hamil - Jangan takut untuk hamil! *menjeling i/c bomoh ketinting*. Buatlah anak banyak2 sebelum umur kau 35 tahun. lepas dari tu kalo nak stop, stop lah..
Time pregnant, sila berdikari! kalau ada rasa mengidam apa2 cuba usaha cari sendiri. Tapi kalau suami menawarkan khidmat janganlah menolak... itu Kerek namanya..
ah! kau sila jangan baca bahan bacaan sia2 kerana dikhuatiri akan melahirkan generasi yang merungsingkan orang (-_-;)

6) Mertua vs Ibubapa - Sayangilah mertua kau sepertimana kau menyayangi uncle Am & aunty Zah. Kalo balik taman son choon, time salam mak & ayah mertua hulur2 la barang seketul dua. time raya ke besday ke bagi la selai dua kain buat baju. konfirm ko jadi menantu kesayangan macam aku. khiikihikhh!!
(kalau malas nak buat kek boleh order dari KakCha Kapkek Kelakar. hehei!!)

7)Hormat - hormatilah suami seperti kau menghormati ibubapa. Dulu time belum kawin kalo ada salah faham atau gaduh2 manje tu konfirm kadang2 termaki terhamun dalam hati. Aku dulu pun camtu..koff! tapi bila dah kawin sume tu kena kontrol. Lelaki nih mula2 kawin je dia lembut lidah dan berperilaku budiman *jeling suami sendiri*. Tapi bila dah lama2 kadang ade je benda dia menyakat nak kasi kau naik hantu. Selagi kau tak menjerit marah selagi tu la dia provok. kadang2 tu siap pakai assistant lagi *jeling kakcha*. Alasan dia, "kamon la sayang, ini kan family entertainment!' Aihh!! bergurau apa!!????
Kalau orang lain yg buat sure dah kena carut dah tu.. ! tapi takkan la nak maki suami & anak sendiri kan? Tapi kalau tak maki perasaan sendiri pula yang berasa tertekan. Jadi, aku khususkan beberapa perkataan khas yang mewakili perasaan marah ketika aku naik hantu atas perangai aneh suami dan anak2..antaranya ialah,
"Dodol" , "Pulut Panggang", "Asparagus" dan "cempedak" serta beberapa lagi nama sayuran dan buahan yg terlintas dalam fikiran secara tak sengaja.
Contoh ayat :
"Awak nih dodol lah!! boleh tak jangan buat pulut panggang? Saya betul2 dah tertekan dengan perangai asparagus awak nih!! Cempedak!!!!!"
*perkataan2 ini biasanya diakhiri dengan menghempaskan diri ke katil dan tetido selama 2 jam*

koff!!! (-_-;)

itu je la serba sedikit yg aku dapat share dengan kau dan adik2 yg lain..semoga kita semua akan menjadi isteri yg solehah, baik dan bergetah kepada suami sendiri. sekian! bye

Haha...aku akan mempraktikkan tips2 ini Hawasae...

Antara Michael Jackson & Syahidah Marwa al-Sharbini

i got this email forwarded from my younger sister..i do not know who is d writer but i guess she/he is an indonesian..it does not matter anyway ..i decided to publish this in my blog just to remind myself..and especially to those who called urself as a muslim...utk peringatan bersama kay..

Saya sedih, bukan karena kematian MJ yang dipuja jutaan orang di dunia. Tapi saya sedih, karena pada saat yang sama, berlangsung perkebumian seorang muslimah yang Insya Allah menjadi seorang syahidah karena mempertahankan jilbabnya. Marwa Al-Sharbini, seorang ibu satu anak yang sedang mengandung tiga bulan, syahid akibat ditikam sebanyak 18 kali oleh seorang pemuda Jerman keturunan Rusia yang anti-Islam dan anti-Muslim. Tapi berita ini, sama sekali tidak saya temukan di tv-tv kita , negara yang majaroti penduduknya Muslim, bahkan mungkin, tak banyak dari kita yang tahu akan peristiwa yang menimpa Marwa Al-Sharbini.

Ribuan orang di Mesir yang mengantar jenazah Marwa Al-Sharbini ke tempat istirihatnya yang terakhir, memang mungkin banyak orang yang menangisi kepergian Michael Jackson. Marwa hanya seorang ibu dan bukan superstar seperti MJ. Tapi kepergian Marwa Al-Sharbini adalah lambang jihad seorang muslim. Marwa Al- Sharbini mempertahankan harga dirinya sebagai seorang Muslimah yang mematuhi ajaran agamanya meski pun untuk itu ia kehilangan nyawanya.Marwa Al-Sharbini ditikam di ruang sidang kota Dresden , Jerman saat akan memberikan kesaksian atas ancaman terhadapnya . Ia mengadukan sorang pemuda Jerman bernama Alex W yang kerap menyebutnya “teroris” hanya karena ia mengenakan jilbab. Dalam suatu kesempatan, pemuda itu bahkan pernah menyerang Marwa dan berusaha melepas jilbab Muslimah asal Mesir itu. Di persidangan itulah, Alex kembali menyerang Marwa, kali ini ia menikam Marwa Al-Sharbini berkali-kali. Suami Marwa yang berusaha melindungi isterinya, malah terkena tembakan pehak berkuasa keamanan pengadilan yang berdalih tak sengaja menembak suami Marwa yang kini dalam kondisi kritis di rumah sakit Dresden .



Peristiwa ini sepi dari pemberitaan di media massa Jerman dan mungkin dari pemberitaan media massa asing dunia karena yang menjadi korban adalah seorang muslimah yang dibunuh oleh orang Barat yang anti-Islam dan anti-Muslim. Situasinya mungkin akan berbeza jika yang menjadi korban adalah satu orang Jerman atau orang Barat yang dibunuh oleh seorang ektrimis Islam. Beritanya dipastikan akan gempar dan mendunia.Itulah sebabnya, mengapa di tv-tv kita cuma sebuk dengan pemberitaan pemakaman Michael Jackson yang mengharu biru itu. Tak ada berita pemakaman Syahidah Marwa Al-Sharbini yang mendapat sebutan “Pahlwan Jilbab”. Tak ada protes dunia Islam atas kematiannya. Tak ada tangisan kaum muslimin dunia untuknya. Tapi tak mengapa Marwa Al-Sharbini , karena engkau akan mendapatkan tempat yang paling mulia di sisiNya ALLAH SWT . Seiring doa dari orang-orang yang mencintaimu. Selamat jalan saudariku, maafkan kami jika kurang peduli …

done?so how do u feel?

Friday, July 3, 2009

uwaaaaa..

kereta kunin ku ditabrak oleh diriku sendiri...
bile:03/07/09
katne: jusco bkt indah
sebab: x sabor, kelam kabut & kalut ribut..
moral of d story:byk2 bersabar & x gune punye batu(or lebih tepat lg padan muke aku...:( )

Thursday, July 2, 2009

birthday lagi...

Hari ni,lbh kurang 20 min seblum rehat, tetiba ada sorang ibu dtg bengkel(aku bersama2 dgn kelas 4 Bijak).rupanya ibu nur nasha alia.bwak kek 2 bijik n jajan utk kelas n ckgu2..ingat nak wat dlm kelas, tp nasib baik ada Zaidi(guru kelas 4 Bijak) kat bengkel ni.so, we decided to celebrate it here..supaya kitorng berdua dpt mkn kek paling banyak.haha..best x idea tu..layan je la gambar2 ni..opss..happy 10th birthday to nur nasha alia..wish u all the best..

this cake is for class 4Bijak...yummy..sgt sedap!..

another cake is for the teachers..seblum dikerjakan oleh aku &zaidi..diorang dpt belen2 je...hua3..(gelak jahat)

rezki kelas 4 Bijak hari ni..licin...

nur nasha alia tgh bagi goodies to her frenz..

more goodies.....


nyanyi2 hepi b'day...

Nasha Alia with cikgu Zaidi and her mum....

sukenye dia dpt mkn kek...

i ate this part (agak banyak kan?..bile tah nak diet...)


ehh..mane gmbo ckgu umie?lupe nak snap...

TAF Family Day 2009

ALBUM RAYA 2010