Thursday, September 17, 2009

Monday, September 7, 2009

Hukum Sebat Sebenor2 Nyer...

***dpt email from my cousin..renungkan dan nilaikan sendiri..***
Indahnya Islam .....................
Isu sebat Kartika sedikit sebanyak membuka mata semua orang tentang indahnya hukum Islam..sehingga menghukum pun tidak sampai menyeksakan si pesalah..mari ita belajar dan dalami indahnya Islam..wallahua'lam...
SEBAT CARA ISLAM
SEBAT CARA SIVIL





Maklumat Ringkas:
SEBAT CARA ISLAM
1. Panjang rotan tidak lebih 1.22 meter , tebal tidak lebih 1.25 sm
2. Jika pesalah hamil, hukuman dilaksanakan selepas 2 bulan melahirkan anak.
3. Sebatan tidak boleh kena muka, kepala, perut, dada atau bahagian sulit.
4. Pesalah lelaki disebat berdiri manakala perempuan dalam keadaan duduk.
5. Sebatan dengan kekuatan sederhana.
6. Tukang sebat tanpa mengangkat tangannya melebihi kepala.
7. Tidak melukakan kulit pesalah.

SEBAT CARA SIVIL
1. Rotan yang digunakan terdiri daripada berbagai-bagai saiz.
2. Pesalah akan ditanggalkan pakaiannya dan digantikan dengan pakaian cawat.
3. Pakaian cawat hanya menutupi bahagian kemaluan depan sahaja.
4. Bahagian daging punggung akan terdedah untuk disebat.
5. Pesalah akan dibaringkan secara berdiri pada patung yang dikhaskan dan diikat kedua kaki dan tangan.
6. Sesetengah tukang sebat menyebat dengan cara terus.
7. Sesetengah tukang sebat menyebat dengan cara sentapan.
8. Sebatan dengan cara sentapan lebih menyakitkan kerana pesalah dapat merasakan cebisan kulit tersentap keluar.
"YANG MANA ADIL, YANG MANA ZALIM?"
Berkaitan:Presiden PAS: Hukuman rotan syariah tidak melukakan...Hukuman yang dirujuk sebagai pelaksanaan hukum Islam di bawah Seksyen 136 Enakmen Pentadbiran Agama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang 1982 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 4 enakmen sama (pindaan 1987) sebenarnya masih tidak mengikut prinsip syarat hukum Islam yang sebenar.Di bawah hukum Islam, kesalahan meminum arak adalah diletakkan di bawah hukum hudud, iaitu satu hukum yang dinaskan mengikut Al-Quran dan hadis Rasulullah SAW....


Apa yang paling penting untuk difahami ialah cara sebatan yang dilaksanakan di dalam penjara sekarang adalah sangat berbeza dengan kaedah sebenar hukum Islam, kerana mengikut Islam sebatan ini perlu mengambil kira keadaan dan kesihatan pesalah, selain dari memastikan pesalah dalam keadaan sepenuhnya berpakaian menutup aurat.

Alat sebatan dan kaedah merotan hendaklah juga sederhana, antaranya bila sebatan dilaksanakan tangan tidak boleh diangkat sehingga menampakkan ketiak.Sebatan juga tidak boleh sampai mencederakan, dan sebatan dilakukan di beberapa tempat pada badan dan bukannya pada satu tempat sahaja.


Dalam Islam, hukuman ini bukan bersifat untuk menyeksa tetapi bersifat mendidik pelaku kesalahan serta mendidik masyarakat awam supaya gerun untuk melakukan perbuatan itu lagi.... __._,_._


Firman Allah dalam surah Al-Hujurat ayat 6 yang Tafsirnya:"Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini - dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan."

Saturday, September 5, 2009

KLM forever

wah!! lame giler rasanye aku x update blog ni..dah naik bersawang gamaknye...sbnarnye aku baru je balik dari gathering Kelab Lambaian UTM dgn adik2 junior..kelab ni aku join mase taun 1997/98 dulu..aku 1st batch..kira pioneer laa..smpai skang kelab ni masih bertahan n aktif..dasat la dorang..aku pun tumpang bangga..majlis berbuka ni dibuat kat Taman U(member JB)..di buat 2 tempat..satu lagi kat Bangi utk member2 yg dok area kl/selangor..memula nak pegi mcm malas je sbab segan geng2 aku x ramai..yg ramai adik2 aje yg aku pun x kenal..tapi sebab C-la n Watie beriya-iya ajak, so ikut aje la..seronot gak..kalu ada geng2 1st batch dulu mesti lg best..byk kenangan kitaorang dlm kelab ni..kat Jeli la, Marang, Jasin n mcm2 tempat lagi program yg kelab ni buat..yg pasti sume kenangan indah2 belaka..nak tau pasal kelab ni leh tgk [sini..]

baju merah Adam-ex mechy gak, dah ada anak 2, baju putih encik Gap-masih solo,muke pun cam budak skolah lg..haha,next to Gap, aku la, cikgu umie..(ada ke si Gap ckp dgn Jijoe umie gengster..aku dah berubah tau..sopan santun..haha..), seblah aku C-la-stil single, then Watie n hubby-mempunyai 3 anak gadis yg comel2..)
otai2 KLM yg masih bergetah..huhu..

biler join dgn adik2 ni terasa yg aku ni dah tua benor...nak2 plak biler dorang salam cium tangan..wahh..ahh xpe yg penting jiwa muda n sporting...kelless....

lastly thanks la pada adik2 yg sudi invite kitorang...pada geng2 KLM lain, keep in touch kay..mane lagi..fesbuk larr..

Friday, August 7, 2009

H1N1 @ Selsema Babi

citer ni aku dapat dr kawan by email..not sure pengirim asalnye sape sbb dah ramai sgt yg fward2..aku rasa x salah kalau aku publish citer ni utk perhatian kita bersama..sbg langkah berjaga-jaga..

Subject H1N1 STORY..must read!

Assalamualaikum
High risk infection to person yg smooking, has atshma, children, pregnant woman..
Beginner stage
Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tak kuat...
Second Stage
Susah bernafas, simtom macam asthma but not asthma, at this stage if you touch the person, or breath in the same room 80% boleh kena...masa ni kena kuarantin... at hospital.
Masalahnya sekarang dah ramai yg kena.. hospital tak cukup katil & bilik kuarantin... Bila u pengsan macam nak mati baru dia org admitted.macam kes adik I. Critical Lung infection. Bila X ray we can see the virus covered the lung. Like my brother case. Very scary bila tengok x ray tu.
At this stage u need oksigen with highest level, Strongest antivral..very high drug. At least 7 days oksigen kena bagi. % to recover depend to age, imune badan u. That's why kalau baby atau budak2 susah nak kata...normally die.
My brother hari ni genap 8 hari..still need oksigen. Kesian dia. Masa tahap critical tu tercungap2 dia bernafas, sampai menangis..Sampai satu tahap dia berguling atas simen sbb dah tak tahan...sampai dia give up ..sampai dia blh cakap lebih baik Allah ambik nyawa dia...Itu lelaki tu..imagine kalau pompuan atau budak2. We all cuma blh tengok dia dari cermin...tak blh masuk dlm bilik kuarantin... Dr & nurse aje boleh masuh...siap pakai baju plastik. To support him, what we did bagi sms, bagi dia alquran biar dia baca so that dia tenang, bagi tasbih biar dia zikir ingat Allah & bagi Air yasin...
Alhamdulillah pastu dia ok sikit.Ada hikmahnya... All the family member unite to support my brother fighting the virus. Masalahnya hospital swasta tak terima H1N1 case, sekarang ni semua depend hospital kerajaan yg most of the doctors still young . The oldest Dr in my brother ward was 28 years. All the Otai dah pergi private. Lepas tu plak this is the first time to treat H1N1 patient. At the same time Dr bz with other case as well...1 doktor 5 patient...kat gov hospital...kesian Dr2 tu...berhempas pulas nak selamatkan patient. I appreciate them, mmg very appreciate dia org jaga adik i dgn baik sekali..So far hospital Ampang is the best goverment hospital yg i jumpa..very efficient.Very quick action ..Even senior dia org dah pergi private & they don't have much experience , dia org tetap work hard give the best treatment to the patients..sampai tak balik rumah...tidor kat hospital. Rasa nak peluk & cium dia org sebab selamatkan adik I...
Take care & be careful with H1N1. Virus tu very strong...sape kena...memang suffer nak recover...No vaksin..cuma ada antiviral & our mental warrior to fight them. Very genius virus..Can hide in our body...difficult to detect. Only can detect thru swap which the cost is 1K above. Unable detected in blood as well. When they start action...Can kill the person if the body imune does not strong.
For those have baby atau anak2, U & ur family do not go to crowded place, better wear mask when u outside from home. The vaksin will come to Msia in Nov-Dec. So far yg I nampak..hanya lelaki dewasa can fight the virus...woman might be 70% , children most probably will die.
Take care You & Your Family
p/s: thanks Sue for this email..

Tuesday, August 4, 2009

~A Beautiful Story~

Why do we read Quran, even if we can't understand a single Arabic word????


An old man lived on a farm in the mountains of eastern Kentucky with his
young grandson. Each morning Grandpa was up early sitting at the kitchen
table reading his Qur'an. His grandson wanted to be just like him and tried
to imitate him in every way he could.

One day the grandson asked, 'Grandpa! I try to read the Qur'an just like you
but I don't understand it, and what I do understand I forget as soon as I
close the book. What good does reading the Qur'an do?'
The Grandfather quietly turned from putting coal in the stove and replied,
'Take this coal basket down to the river and bring me back a basket of
water.'

The boy did as he was told, but all the water leaked out before he got back
to the house. The grandfather laughed and said, 'You'll have to move a
little faster next time,' and sent him back to the river with the basket to
try again. This time the boy ran faster, but again the basket was empty
before he returned home. Out of breath, he told his grandfather that it was
impossible to carry water in a basket, and he went to get a bucket instead.
The old man said, 'I don't want a bucket of water; I want a basket of water.
You're just not trying hard enough,' and he went out the door to watch the
boy try again.

At this point, the boy knew it was impossible, but he wanted to show his
grandfather that even if he ran as fast as he could, the water would Leak
out before he got back to the house. The boy again dipped the basket into
river and ran hard, but when he reached his grandfather the basket was again
empty. Out of breath, he said, 'See Grandpa, it's useless!' 'So you think it
is useless?' The old man said, 'Look at the basket.'

The boy looked at the basket and for the first time realized that the basket
was different. It had been transformed from a dirty old coal basket and was
now clean, inside and out.

'Son, that's what happens when you read the Qur'an. You might not understand
or remember everything, but when you read it, you will be changed, inside
and out. That is the work of Allah in our lives.

Sunday, July 26, 2009

Pertandingan Memancing & Family Day

ikut dear pegi family day company..kat Teluk Jawa..agenda utama adalah pertandingan memancing..ada gak sukaneka utk bebudak..utk kaum hawe(bukan siti nur hawe okay..), ada pertandingan menganyam ketupat..males nak masuk.aku anyam ketupat boleh la, tapi nak laju2 x leh kot..kalau buat ketupat(mengumpat) lagi bleh.hehe..takat ni dulu citer,nnt edit lagi..tgh sakit kepale arr..xde mood.



dear dapat gak ikan.sekor jer..bole la..
dating jap seblum balik..muka memasing dah sunburn..

seblum tu senam dulu beramai2..fun gak la..





Tak payahla baca..ni sekadar omongan kosong aku sajer....


Entry aku kali ni adalah tentang dunia internet. Baru-baru ni munculnye bermacam2 blog di sekolah aku samada utk suka2 (personal) atau pun bertujuan ilmiah contohnye blog panitia…semua ni berkat kursus LDP yang dibuat di sekolah..kursus/bengkel membuat blog ni telah dijalankan pada 2 mgu lepas..penceramah adalah kawan aku, beliau adalah cikgu prasekolah sekolah kami dan dibantu oleh aku dan 2 org lagi cikgu lain..tapi sebenarnye aku bukan nak crite pasal blogging ni..
Cuma rentetan dari kursus tu aku dapat idea nak menulis ni..sebenarnye idea ni dah lame..tapi tertangguh2…kewujudan blogger disekolah mcm tumbuhnye cendawan lepas ujan ni satu perkembangan yang sihat..Cuma aku harap ianya bukanlah sekadar hangat2 taik itik (ni peribahasa aku sendiri.Sila jangan gunakan dikhuatiri akan menjejaskan martabat bahasa anda)..
Semasa kursus/bengkel ni berlangsung, tepaksa start dengan membuka akaun email..lebih kurang 80% antara mereka yang tiada email..nasib baik nak create gmail cepat dan mudah, so xlah mkn masa lame utk ajar buat blog..sebenarnye masa memang x cukup.banyak benda nak ajar.kebanyakkan sekadar berjaya create, posting, upload gambo.okla tu kan…
Arghhh..ape yang kau nak citer sebenarnye ni umie ?byk melalut je…oklah senang citer aku harap sume cikgu-cikgi di M’sia ni celik computer dan celik IT. Janganla jadikan faktor umur sebagai alasan..dunia sekarang adalah dunia internet/IT..mcm2 istilah ada.dunia tanpa sempadan lah, maklumat dihujung jari lah, ishh macam2 lah…budak2 sekarang ni advance, so kalau kite email pun xde, xtau nak guna, apatah lagi yang lain2..ye tak?..mungkin zaman kita skolah dulu blum wujud lagi kat M’sia ni..tapi x salah blaja sekarang..xlah malu kalau budak2 tanya..itu kes bagi cikgu yg veteran la, tapi yg muda belia ni?Aaiii aku x bleh trima laa…kakak aku cuma suri rumah sajer..blaja x tinggi, tapi beliau pun ada email dan contact adik beradik kami pun guna email..walaupun mungkin dia gunakan internet tu sekadar utk mencari bahan gossip...hehehe…
OK , itu yg guna alasan faktor umur. Yang menyalahkan masa dan anak pun ada jugak..kesian anak yg x berdose…ni pun aku xleh terima dek akai.kawan2 aku yg lain pun anak ramai gak, keja nine to five, professional field.. tapi xde hal pun..sebagai contoh sorang kwn aku, sedang study Phd (engineering), ada 3 anak lelaki yg aktif, juga sibuk menguruskan rumahtangga, tapi masih sempat berkebun di FB!..(maknanye selalu online..)
Ada juga alasan kat umah xde internet..tapi kat skolah kan ada..gunalah dgn sepenuhnye..free tu!rumah aku pun xde line internet mahupun broadband. Sekarang ni, PPD panggil mesyuarat/kursus/makluman pun melalui internet…bilma’na..semua cikgu, sekurang2nye bukakla website PPD utk mengetahui mungkinkah anda ada sesuatu yg perlu dilakukan atas arahan ppd!
So kesimpulannye nak cakap ape ekk..pada aku la, memang xde pilihan, kena amek tau.mungkin ada yg kata, x minat,ok xpe..tapi adakah anda tahu?kalau tahu tapi x minat, it’s ok..asalkan tak dipandang rendah oleh anak murid.bebudak skarg dasat wooo..dlm chatting pun diorang bleh perlekehkan cikgu..senang citer, buat masa skang, asal tau sudah…lainlah kalu sistem pendidikan kite nanti bertukar menjadi pendidikan maya..(mungkin ker?)..tapi akhir skali nasihat aku, jangan sampai jadi hamba internet..mcm aku! (T_T)..sehari aku x online, aku bleh gile meroyan!..zassss sudahh…

p/s : FYI, email address yg aku guna skang wujud sejak zaman kat U lg..segala email2 dr pakwe2 lame juga masih tersimpan.hohoho...(*percakapan tiada kaitan.tiru Hawasae…)(^_^)

Friday, July 24, 2009

hasil kerja anak murid saya..

wahh..tajuk skema tu...sajer jer suka2 nak share hasil kerja anak murid aku.

subjek kh, tajuk ikan hiasan.tahun 5..aku pesan suruh beli ikan , akuarium dan makanan ikan je dulu..yg lain2 tu kemudian...tapi dorang excited beli sume benda..so dah siap la akuarium diorang..biasala budak kelas bestari..tengok je la gambar2 ni..x bape jelas sebab pkai kemere cap ayam.(handphone ler)..



yg ni tajuk rekacipta lampu hiasan.tahun 4..




Friday, July 17, 2009

Tips Rumahtangga..(untuk rujukan aku sahaja)

hari ni aku sangat gumbira..kerana terjumpa blog kawan lameku..namanye Hawa..tp perangainye sangat tak sesuai dgn namenye...
Hawa says;
Petua ini juga aku tujukan untuk adik2 yg sudah atau bakal mendirikan rumahtangga..

1) Makan & Pakai - untuk memikat suami, kau perlula memikat perutnya dahulu. tak kisah la masak cincai2 pun. janji masak sendiri. Bagi makan banyak2 sampai dia gemuk macam laki aku. koff! Jangan lupa buatkan air minum barang segelas dua time dia balik kerja atau time dia rileks2 tengok tv atau main fesbuk. ohokk!!
Bila perut dia dah kenyang, kau tak payah peras ugut pun dia boleh senang hati bagi wang untuk kau membeli alat solek atau komik dik cerdas edisi terbaru.
Pakaian dia pun kita kena jaga. walaupun dia memakai pakaian yg aneh, tapi pastikan ianya kemas dan digosok rapi. Walaupun pegawai perhilitan bertugas bersama pokok dan mergastua (kof!) tapi perlu tetap bergaya! at least orang boleh beza time dia bujang dan selepas dia kawin.

2) Tolak ansur - tolak ansur bukan dari segi kerja rumah aje.. hal ini termasuklah perbelanjaan isi perut rumah, bil hitu - bil hini, bayar hitu - bayar hini, macam2 la.. Ada setengah orang mungkin fikir bila dah kawin sume keja rumah dan jaga anak terletak di atas batu gemala isteri. Manakala segala perbelanjaan dan perkara2 yg berkaitan dengan duit adalah tugas suami.. Tableh! tableh... untuk hal ini aku rasa lebih selamat jika bertolak ansur. err... macam aku masa mula2 kawin dulu, kitorang buat jadual bertugas dan pembahagian tugas2 membayar. Walaupun cara ini agak jelik dan kuno tapi alhamdulillah ianya berkesan pada kami.

3) Ikhlas - buatlah semua tugas dan bayarlah bil dengan ikhlas. hehei!!!

4) Setia & Jujur - setia dan jujurlah pada pasangan anda walaupun ramai lelaki kacak diluar sana!

5) Hamil - Jangan takut untuk hamil! *menjeling i/c bomoh ketinting*. Buatlah anak banyak2 sebelum umur kau 35 tahun. lepas dari tu kalo nak stop, stop lah..
Time pregnant, sila berdikari! kalau ada rasa mengidam apa2 cuba usaha cari sendiri. Tapi kalau suami menawarkan khidmat janganlah menolak... itu Kerek namanya..
ah! kau sila jangan baca bahan bacaan sia2 kerana dikhuatiri akan melahirkan generasi yang merungsingkan orang (-_-;)

6) Mertua vs Ibubapa - Sayangilah mertua kau sepertimana kau menyayangi uncle Am & aunty Zah. Kalo balik taman son choon, time salam mak & ayah mertua hulur2 la barang seketul dua. time raya ke besday ke bagi la selai dua kain buat baju. konfirm ko jadi menantu kesayangan macam aku. khiikihikhh!!
(kalau malas nak buat kek boleh order dari KakCha Kapkek Kelakar. hehei!!)

7)Hormat - hormatilah suami seperti kau menghormati ibubapa. Dulu time belum kawin kalo ada salah faham atau gaduh2 manje tu konfirm kadang2 termaki terhamun dalam hati. Aku dulu pun camtu..koff! tapi bila dah kawin sume tu kena kontrol. Lelaki nih mula2 kawin je dia lembut lidah dan berperilaku budiman *jeling suami sendiri*. Tapi bila dah lama2 kadang ade je benda dia menyakat nak kasi kau naik hantu. Selagi kau tak menjerit marah selagi tu la dia provok. kadang2 tu siap pakai assistant lagi *jeling kakcha*. Alasan dia, "kamon la sayang, ini kan family entertainment!' Aihh!! bergurau apa!!????
Kalau orang lain yg buat sure dah kena carut dah tu.. ! tapi takkan la nak maki suami & anak sendiri kan? Tapi kalau tak maki perasaan sendiri pula yang berasa tertekan. Jadi, aku khususkan beberapa perkataan khas yang mewakili perasaan marah ketika aku naik hantu atas perangai aneh suami dan anak2..antaranya ialah,
"Dodol" , "Pulut Panggang", "Asparagus" dan "cempedak" serta beberapa lagi nama sayuran dan buahan yg terlintas dalam fikiran secara tak sengaja.
Contoh ayat :
"Awak nih dodol lah!! boleh tak jangan buat pulut panggang? Saya betul2 dah tertekan dengan perangai asparagus awak nih!! Cempedak!!!!!"
*perkataan2 ini biasanya diakhiri dengan menghempaskan diri ke katil dan tetido selama 2 jam*

koff!!! (-_-;)

itu je la serba sedikit yg aku dapat share dengan kau dan adik2 yg lain..semoga kita semua akan menjadi isteri yg solehah, baik dan bergetah kepada suami sendiri. sekian! bye

Haha...aku akan mempraktikkan tips2 ini Hawasae...

Antara Michael Jackson & Syahidah Marwa al-Sharbini

i got this email forwarded from my younger sister..i do not know who is d writer but i guess she/he is an indonesian..it does not matter anyway ..i decided to publish this in my blog just to remind myself..and especially to those who called urself as a muslim...utk peringatan bersama kay..

Saya sedih, bukan karena kematian MJ yang dipuja jutaan orang di dunia. Tapi saya sedih, karena pada saat yang sama, berlangsung perkebumian seorang muslimah yang Insya Allah menjadi seorang syahidah karena mempertahankan jilbabnya. Marwa Al-Sharbini, seorang ibu satu anak yang sedang mengandung tiga bulan, syahid akibat ditikam sebanyak 18 kali oleh seorang pemuda Jerman keturunan Rusia yang anti-Islam dan anti-Muslim. Tapi berita ini, sama sekali tidak saya temukan di tv-tv kita , negara yang majaroti penduduknya Muslim, bahkan mungkin, tak banyak dari kita yang tahu akan peristiwa yang menimpa Marwa Al-Sharbini.

Ribuan orang di Mesir yang mengantar jenazah Marwa Al-Sharbini ke tempat istirihatnya yang terakhir, memang mungkin banyak orang yang menangisi kepergian Michael Jackson. Marwa hanya seorang ibu dan bukan superstar seperti MJ. Tapi kepergian Marwa Al-Sharbini adalah lambang jihad seorang muslim. Marwa Al- Sharbini mempertahankan harga dirinya sebagai seorang Muslimah yang mematuhi ajaran agamanya meski pun untuk itu ia kehilangan nyawanya.Marwa Al-Sharbini ditikam di ruang sidang kota Dresden , Jerman saat akan memberikan kesaksian atas ancaman terhadapnya . Ia mengadukan sorang pemuda Jerman bernama Alex W yang kerap menyebutnya “teroris” hanya karena ia mengenakan jilbab. Dalam suatu kesempatan, pemuda itu bahkan pernah menyerang Marwa dan berusaha melepas jilbab Muslimah asal Mesir itu. Di persidangan itulah, Alex kembali menyerang Marwa, kali ini ia menikam Marwa Al-Sharbini berkali-kali. Suami Marwa yang berusaha melindungi isterinya, malah terkena tembakan pehak berkuasa keamanan pengadilan yang berdalih tak sengaja menembak suami Marwa yang kini dalam kondisi kritis di rumah sakit Dresden .



Peristiwa ini sepi dari pemberitaan di media massa Jerman dan mungkin dari pemberitaan media massa asing dunia karena yang menjadi korban adalah seorang muslimah yang dibunuh oleh orang Barat yang anti-Islam dan anti-Muslim. Situasinya mungkin akan berbeza jika yang menjadi korban adalah satu orang Jerman atau orang Barat yang dibunuh oleh seorang ektrimis Islam. Beritanya dipastikan akan gempar dan mendunia.Itulah sebabnya, mengapa di tv-tv kita cuma sebuk dengan pemberitaan pemakaman Michael Jackson yang mengharu biru itu. Tak ada berita pemakaman Syahidah Marwa Al-Sharbini yang mendapat sebutan “Pahlwan Jilbab”. Tak ada protes dunia Islam atas kematiannya. Tak ada tangisan kaum muslimin dunia untuknya. Tapi tak mengapa Marwa Al-Sharbini , karena engkau akan mendapatkan tempat yang paling mulia di sisiNya ALLAH SWT . Seiring doa dari orang-orang yang mencintaimu. Selamat jalan saudariku, maafkan kami jika kurang peduli …

done?so how do u feel?

Friday, July 3, 2009

uwaaaaa..

kereta kunin ku ditabrak oleh diriku sendiri...
bile:03/07/09
katne: jusco bkt indah
sebab: x sabor, kelam kabut & kalut ribut..
moral of d story:byk2 bersabar & x gune punye batu(or lebih tepat lg padan muke aku...:( )

Thursday, July 2, 2009

birthday lagi...

Hari ni,lbh kurang 20 min seblum rehat, tetiba ada sorang ibu dtg bengkel(aku bersama2 dgn kelas 4 Bijak).rupanya ibu nur nasha alia.bwak kek 2 bijik n jajan utk kelas n ckgu2..ingat nak wat dlm kelas, tp nasib baik ada Zaidi(guru kelas 4 Bijak) kat bengkel ni.so, we decided to celebrate it here..supaya kitorng berdua dpt mkn kek paling banyak.haha..best x idea tu..layan je la gambar2 ni..opss..happy 10th birthday to nur nasha alia..wish u all the best..

this cake is for class 4Bijak...yummy..sgt sedap!..

another cake is for the teachers..seblum dikerjakan oleh aku &zaidi..diorang dpt belen2 je...hua3..(gelak jahat)

rezki kelas 4 Bijak hari ni..licin...

nur nasha alia tgh bagi goodies to her frenz..

more goodies.....


nyanyi2 hepi b'day...

Nasha Alia with cikgu Zaidi and her mum....

sukenye dia dpt mkn kek...

i ate this part (agak banyak kan?..bile tah nak diet...)


ehh..mane gmbo ckgu umie?lupe nak snap...

Tuesday, June 30, 2009

Mum's birthday...~01stJuly~

Today is my mum’s birthday, 01stJuly. She turned 67. I cant tell u how much she means to me, to all of us. i cant begin to tell you how wonderful a person and a mother she is to us.
Thank you Mak for all the things that you did for all of us, for all the love you have showered us and you really define true beauty and have such strength.

Actually, there's so much to write about my mum. so many childhood memories and stories to share (especially zaman remaja aku yg agak memberontak). but for now, i shall leave them all for me, myself and my family.But one thing that i can share with you is, she is really wonderful, amazingly wonderful mum to us.. like no other. (most of us would feel that way kan?)

Happy Birthday Mak!! i wish you all the happiness and all the joy life may bring good health and will always be blessed .Here's to you, and to many many many more wonderful, beautiful ,fun and joyful years to come! Thank you, thank you for all the love and life you have given us. We love you with all our hearts and wish nothing but the best for you. May all your thoughts, wishes, dreams and do’a come true. InsyaAllah…

Monday, June 29, 2009

mini gathering@my lil house..

Weekend kali ni panjang skit..coz Isnin Johor cuti sempena Hari Hol. Hari Sabtu ada Open Day kat skul.Hari Ahad lak umah aku diserbu family.3 keta ...lunch kat umah aku.x menang tgn layan (ye ker??).kuar sume pinggan mangkuk yg dapat adiah kawen dulu.ok gaks..klu x, mesti x berbasuh, dok je dalam kotak.hehe..
Sbnarnye aku demam..sbab terlebih makan durian.nak wat caner, hubby ku antu durian..so, xleh jadik..aku pun naik antu skali.hehe...tapi tahan je coz seronok sgt jumpa mak abah dll...kira mini gathering la..mak bawakan manggis n rambutan dr kg.bestnye..merase gak mkn..Pas dorang balik, aku tumbang smpi la ari ni(senin)..tapi ada org curik2 mkn durian kat dapur, xleh jadik..demam pun demam la...sblom abis disapu licin oleh hantu durian yg aku bela kat umah ni.hehehe..sory dear..

yg tudung ijau ni mak kite..
yg pakai kopiah tu abah kite...


durian pun ada...



mesti ada gambo budak kecik nih...


Sunday, June 21, 2009

Tuesday, June 9, 2009

hampeh..hampas..hampagas..part II

Dear balik JB ptg ahad.aku lek Jb petang senin tumpang adik coz pagi senin tu pg pej agama muar.ingat nak amek sijil nikah tp kerani tu kate kena mohon kat pej agama ledang lak.kenape?sbb area kg aku tu dah masuk daerah ledang.tp kenape masa mohon nikah kena kat pej agama muar?kalu dah mohon kat muar, proses je la kat muar.then xde pulak ape2 maklumat pasal pertukaran tu.even aku dah tau lame kg aku ni bertukar daerah, dr seblum aku kawen lg..

sbnarnye dah lame x puas ati psl servis pej agama ni.pengalaman aku dari pej agama johor bahru-spg rgam-muar sama aje.kalu nak cite panjang berjela.aku pun mls nk menaip sbnarnye..kat jb tgu berjam2.org ramai dah Q...kaunter stil kosong sampai pukul 3 lebih..yg sorang tu leh bergayut2 kat tpon mcm….lagi 2 org sibuk bergurau+bergosip. X perasan ke muka org2 yg menunggu sume tuh dah semacam je?smpai kerusi menunggu pun dah xcukup, kna berdiri.hallooo korang ni makin gaji bute ke..then aku lak dilayan oleh sorang mamat yg x sesuwai utk berada di front line pej agama..kalu kat pusat kecantikan ke pusat andaman ke sesuwai la kot..

bile aku cite dgn kwn2, lg terkejut sbb 3 org kwn aku alami nasib yg same dgn kerenah diorang ni.sorang member tu siap marah kerani tu..ye la kwn tu dah bape kali amek cuti tp masih x siap2 lagi.kena basuh engkau..baru la terkial2...x sangka kan..
knape yee..agaknye mereka ni pun bukannye nak sgt keja kt pejabat agama.tp sbb dah xde keja lain.keja tu je yg dpt..so keja pun main2..

aku penah citer pada ustazah satu skola which is her husband is one of the officer n pendakwah di pej agama jb.lagi terkejut sbb husband dia pun penah turun padang buat spot check n kantoikan staf2 bwahan ni laa.See..? Dan dia pun mengalu2kan kalu ada ape2 komplen tentang servis staf2 nye..tp sape nk pegi pej agama lg kan?biasanya org pegi sbb kes nikah cerai jek..pej agama ada ISO x? kalu xde patut didaftarkan supaya dorang tau langit tgi ke rendah..sedangkan skolah pun dah start ISO..

kalu citer bab interview lagi klakar..bayangkan kena interview tp duduk satu meja dgn 3 org staf lelaki.even d interviewer tu pompuan, tp semeja dgn 3 staf lelaki yg sibuk berborak..selang satu kerusi je dgn aku.so not comfortable n not profesional laa..memang la sume soklan bleh jawab.tp terganggu ok..camne pulak dgn calon2 yg mungkin x brape bleh nk jawab.tak ker dorang malu..ishh klakar kan..

kenape la aku cite menda yg dah lame ni?ntahla..mungkin mental aku pun tgh x puas ati dgn honeymoon aku x jadik ni..plus x dpt sijil nikah tu lg..tu yg aku meroyan sekejap.hahaha...

p/s
utk mereleasekan tension aku ari ni..aku layan anastahir punye vid.best giler...
http://www.youtube.com/watch?v=9QnpgkVrosk
http://www.youtube.com/watch?v=g2CmV4RlDaY
ada byk lagi sbnarnye..thanks fatie 4 ur suggestion.best gilak..teringat zaman aku kat utm dulu dgn kakchik, Su-e n geng S22..kakchik kat Dubai now..windu ar..

Monday, June 8, 2009

hampeh..hampas..hampagas..

Nnmpaknye plan utk school break kali ni x seperti yg aku harapkan.betul laa...kengkadang benda yg kite plan lame2 pun x jadik tapi yg short term plan lak yg menjadik.and more fun n exciting.

school break 2 mgu, 1st weekend cannot do anything la coz kena skola Saturday-Tuesday.tp aku continue on Wednesday coz ada keja x siap lg plus kengkwan pun ramai yg dtg skul.

then in d middle tu konon nk g honeymun..sabah x jadik then tukar langkawi..dah buat prep sket..tp last2 x jadik gak..sdihnye..

x jadik sbb balik kg.have to..ada wdding ank sepupu.(kira anak sedara la..)memandangkan ni 1st time dia kawenkan anak so mcm x sdap ati lak x dtg.lg pun adek badek sume balik (kecuali sorang bro n his wife).


biasala… aku ni pantang dgr ada yg blk kg, mst nak blk gak..lg pun rindu nak main2 dgn waliyatussyahidah..dah pandai meniarap n buat bunyi2 mulut..

ape xtvt lek kg?cti skola musim org kawen.so apa lg dua hari mkn nasik myak.sabtu n ahd.tu pun 2 tempat je aku pg yg lain2 x sanggup.anta mak pun aku duduk tgu dlm keta.hehe..

so this weeknd x payah la plan honeymun tu.postpone je.coz sabtu dear keja.xkan nk cuti jumaat n sbtu .smpi 2 ari.xleh2…time gawat ni kena berhati2..xper la byk masa lg.VIP card aku valid til July 2010.so no worry…adios..

Tuesday, May 19, 2009

iklan jap..

aku iron baju ke iron tgn ?ni la akibat org baran..

cerita cikgu umie

rasa mcm byk nak update..tp ape ekk..oo 1st n foremost,mestila selamat hari guru buat sume guru2 especially cikgu cikgi kat skul aku..n thanks to my students yg bg hadiah tu..well,bagi ckgu hadiah yg paling berharga adalah kejayaan kamu semua..aku x sngka dpt hadiah taun ni..ingat xderla coz taun ni aku ngajar sket je.jumpa students pun seminggu sekali je(4 each class)..almaklomle, now work load aku lebih pada pengurusan data, tapi tanggungjawab pada students, tetap ada..

mm garang2 mcm ni pun budak nk bg adiah..haa tu la speselnye mengajar sekolah rendah ni.marah mcm mane pun budak2 ni x ambik ati n tetap sayang pada cikgu nyer..yg paling best, ada sorang budak ni dari kelas ujung.aku ajar math..(one n only math class 4 dis year)..aku kalau ngaja math ni memg lain mcm sikit garangnye..kalu subjek lain aku layan jer..ye la..Math kan..aku slalu la ugut dia..lucut jawatan pengawas laa(tah camne terlepas jd pengawas)..balik umah tukar baju la..mcm2 la..tapi aku slalu la bagi perhatian kat dia, slalu panggil name dia n suruh dia buat math kat board wpun dia slalu xnak..n penah gak aku marah dia smpai nangis2..(aku x pukul ok..tahap kegarangan aku dah cukup utk buat budak nangis..haha..)so yg aku nk cite ni ialah dia bg adiah kt aku..mcm terkujat lak aku..betol ke budak ni?tengok kat bungkusan tu mmg tulis name aku..n aku nmpk dia cuma bwk satu adiah je.(yg aku nmpk laa)..balik umah, aku rasa mcm sayu lak..hehe..

mengajar kelas ujung ni memang sgt2 mencabar..kadang2 dgn hanya mengajar diorang aje(tanpa keja2 pengurusan lain) dah membuatkan aku rasa exhausted sgt..rs mcm nk kena high blood pressure ada..nk kena heart attack ada..nk kena semput pun ada..bile balik umah rasa letih semacam,then ingat2 balik, apa yg aku buat kat skul td?oo aku cuma ngajr kelas 4p*n***.so,no wonder la..bebudak ni kalu x dimarah, xbuat keja, x bwk buku,x fokus n bla..bla..kalu ngaja, kena sampai level falsetto, vibretto,soprano n tah hape2 lagi baru la dorang nk dgr..tu baru nk tarik perhatian..lom bab nakalnye lagi..bab 'slow'nye lagi..huaaa..mencabar sungguh..apa aku citer ni bukan kerana aku menyesal memilih line edu ni..(or lebih tepat menukar haluan), n bukan jugak meluah perasaan kecewa atau x puas ati, n bukan jugak nk minta simpati..Ini adalah cerita biasa, situasi biasa, kehidupan seorang cikgu..tapi yg paling 'terkesan' pada aku selama bergelar cikgu ni, ialah tahap kesabaran aku bertambah skit..(agaknye dulu mcm mane ekk?)..sebenarnye kalu nak citer pasal ngajar ni memg panjang berjela, tp aku pun x suka kalu baca blog org yg panjang2 ni..letih..

kalu hari raya, hari ibu, tahun baru, sambut puasa, mcm2 versi sms kita dapat..hari guru pun mcm2 tau..hanya dikalangan guru je la yg tau n dpat baca.hmm ni aku kongsi sms2 yg aku dpt dr kwn2..antaranya..

1)Byk dpt Bunga?*tanda tugas guru mengharumkan dunia
byk dpt pen?*tanda guru bijak melakar kata
byk dpt pemadam?*tanda guru sentiasa membetulkan yg dusta
dapat mesej?*tanda guru sentiasa di ingatan..
Selamat Hari Guru

2)Teacher is like PEPSI= ask for more
Teacher is like NIKE= Just do it
Teacher is like NOKIA =Connecting People
Teacher is like McD= I'm lovin it
Happy Teacher's Day

3)GURU, dlm ajarnya ada harapan, dlm tegurnya ada doa, dlm marahnya ada sayang, dlm tawa ada mesranya, dlm diam ada bijaksana, dlm tangannya kita terbina, Berbahagiala menjadi guru..

4)Mak ckap cikgu mcm MEGI, makanan rutin time susah,..Ayah cakap cikgu mcm D"SEEKERS, menakutkan,..Atuk cakap cikgu mcm ASTRO,mcm2 ada..tapi saya cakap ckgu mcm LOREAL, kerana dirimu begitu berharga..

5) Guru..jgn jd lilin, nnt terbakar..Guru jgn jd obor, nnt padam..Guru jgn jd pelita, nnt derita..JADILAH..ikut suka hang..janji bahagia..Selamat Hari Guru

6)Ada x kerja yg bleh
i)suruh org kutip sampah tanpa upah
ii) suruh org diam time kita bercakap
iii)denda org klu dia x buat keja
hebatnye jadi guru..selamat hari guru!..hehe..

ada satu lg sms yg 'best'..xleh tulis kat sini..sensored..moral mesej tu, kawenla dgn guru,kalau kurang jelas akan diulangnye smpi puas..haha..sape2 yg dpt versi tu, tau la..

hmm xpenah2 aku celoteh panjang mcm ni..xpela skali skala..no pic 4 dis time..pic sambutan hari guru maybe leh view kat blog kengkawan n skul aku.till then, that's all 4 now..nak siap2.arini nk ajak dear mkn kt luar..

~cikgu umie~
yg garang tp baik ati (;p)

Monday, May 11, 2009

Mother's Day cake..

last weekend, lek kg hubby. belikan MIL cupcakes sempena mother's day..sume sayang nk mkn coz cantek sgt..tengkiu Den..saper2 nk order, leh order kat danicupcakes.klik je link kat blog list..keknye pun sedap..






ini namanye buruk siku..balik JB mak bg 3 ketoi buat merasa..hehe..

TAF Family Day 2009

ALBUM RAYA 2010