Tuesday, May 19, 2009

iklan jap..

aku iron baju ke iron tgn ?ni la akibat org baran..

cerita cikgu umie

rasa mcm byk nak update..tp ape ekk..oo 1st n foremost,mestila selamat hari guru buat sume guru2 especially cikgu cikgi kat skul aku..n thanks to my students yg bg hadiah tu..well,bagi ckgu hadiah yg paling berharga adalah kejayaan kamu semua..aku x sngka dpt hadiah taun ni..ingat xderla coz taun ni aku ngajar sket je.jumpa students pun seminggu sekali je(4 each class)..almaklomle, now work load aku lebih pada pengurusan data, tapi tanggungjawab pada students, tetap ada..

mm garang2 mcm ni pun budak nk bg adiah..haa tu la speselnye mengajar sekolah rendah ni.marah mcm mane pun budak2 ni x ambik ati n tetap sayang pada cikgu nyer..yg paling best, ada sorang budak ni dari kelas ujung.aku ajar math..(one n only math class 4 dis year)..aku kalau ngaja math ni memg lain mcm sikit garangnye..kalu subjek lain aku layan jer..ye la..Math kan..aku slalu la ugut dia..lucut jawatan pengawas laa(tah camne terlepas jd pengawas)..balik umah tukar baju la..mcm2 la..tapi aku slalu la bagi perhatian kat dia, slalu panggil name dia n suruh dia buat math kat board wpun dia slalu xnak..n penah gak aku marah dia smpai nangis2..(aku x pukul ok..tahap kegarangan aku dah cukup utk buat budak nangis..haha..)so yg aku nk cite ni ialah dia bg adiah kt aku..mcm terkujat lak aku..betol ke budak ni?tengok kat bungkusan tu mmg tulis name aku..n aku nmpk dia cuma bwk satu adiah je.(yg aku nmpk laa)..balik umah, aku rasa mcm sayu lak..hehe..

mengajar kelas ujung ni memang sgt2 mencabar..kadang2 dgn hanya mengajar diorang aje(tanpa keja2 pengurusan lain) dah membuatkan aku rasa exhausted sgt..rs mcm nk kena high blood pressure ada..nk kena heart attack ada..nk kena semput pun ada..bile balik umah rasa letih semacam,then ingat2 balik, apa yg aku buat kat skul td?oo aku cuma ngajr kelas 4p*n***.so,no wonder la..bebudak ni kalu x dimarah, xbuat keja, x bwk buku,x fokus n bla..bla..kalu ngaja, kena sampai level falsetto, vibretto,soprano n tah hape2 lagi baru la dorang nk dgr..tu baru nk tarik perhatian..lom bab nakalnye lagi..bab 'slow'nye lagi..huaaa..mencabar sungguh..apa aku citer ni bukan kerana aku menyesal memilih line edu ni..(or lebih tepat menukar haluan), n bukan jugak meluah perasaan kecewa atau x puas ati, n bukan jugak nk minta simpati..Ini adalah cerita biasa, situasi biasa, kehidupan seorang cikgu..tapi yg paling 'terkesan' pada aku selama bergelar cikgu ni, ialah tahap kesabaran aku bertambah skit..(agaknye dulu mcm mane ekk?)..sebenarnye kalu nak citer pasal ngajar ni memg panjang berjela, tp aku pun x suka kalu baca blog org yg panjang2 ni..letih..

kalu hari raya, hari ibu, tahun baru, sambut puasa, mcm2 versi sms kita dapat..hari guru pun mcm2 tau..hanya dikalangan guru je la yg tau n dpat baca.hmm ni aku kongsi sms2 yg aku dpt dr kwn2..antaranya..

1)Byk dpt Bunga?*tanda tugas guru mengharumkan dunia
byk dpt pen?*tanda guru bijak melakar kata
byk dpt pemadam?*tanda guru sentiasa membetulkan yg dusta
dapat mesej?*tanda guru sentiasa di ingatan..
Selamat Hari Guru

2)Teacher is like PEPSI= ask for more
Teacher is like NIKE= Just do it
Teacher is like NOKIA =Connecting People
Teacher is like McD= I'm lovin it
Happy Teacher's Day

3)GURU, dlm ajarnya ada harapan, dlm tegurnya ada doa, dlm marahnya ada sayang, dlm tawa ada mesranya, dlm diam ada bijaksana, dlm tangannya kita terbina, Berbahagiala menjadi guru..

4)Mak ckap cikgu mcm MEGI, makanan rutin time susah,..Ayah cakap cikgu mcm D"SEEKERS, menakutkan,..Atuk cakap cikgu mcm ASTRO,mcm2 ada..tapi saya cakap ckgu mcm LOREAL, kerana dirimu begitu berharga..

5) Guru..jgn jd lilin, nnt terbakar..Guru jgn jd obor, nnt padam..Guru jgn jd pelita, nnt derita..JADILAH..ikut suka hang..janji bahagia..Selamat Hari Guru

6)Ada x kerja yg bleh
i)suruh org kutip sampah tanpa upah
ii) suruh org diam time kita bercakap
iii)denda org klu dia x buat keja
hebatnye jadi guru..selamat hari guru!..hehe..

ada satu lg sms yg 'best'..xleh tulis kat sini..sensored..moral mesej tu, kawenla dgn guru,kalau kurang jelas akan diulangnye smpi puas..haha..sape2 yg dpt versi tu, tau la..

hmm xpenah2 aku celoteh panjang mcm ni..xpela skali skala..no pic 4 dis time..pic sambutan hari guru maybe leh view kat blog kengkawan n skul aku.till then, that's all 4 now..nak siap2.arini nk ajak dear mkn kt luar..

~cikgu umie~
yg garang tp baik ati (;p)

Monday, May 11, 2009

Mother's Day cake..

last weekend, lek kg hubby. belikan MIL cupcakes sempena mother's day..sume sayang nk mkn coz cantek sgt..tengkiu Den..saper2 nk order, leh order kat danicupcakes.klik je link kat blog list..keknye pun sedap..






ini namanye buruk siku..balik JB mak bg 3 ketoi buat merasa..hehe..

Wednesday, May 6, 2009

Happy Mother's Day

Sempena Hari Ibu yg bakal menjelang, aku nk ucapkan Selamat Hari Ibu kepada semua yang bergelar ibu terutama skali bonda tersayang Hjh Siti Patimah bt Ta'at & ibu mertua Pn Sa'yah bt Rosman..aku bukanlah seorang yang pandai meluahkan perasaan tapi apa yg aku slalu buat adalah menunjukkan kasih sayang aku pada mak melalui perbuatan..tak perlulah aku cite panjang kat sini..sebab aku tau org lain pun same..xde org yg x sygkan ibunye..mak, mama, mummy, bonda, ummi,..atau apa saje panggilan buat ibu kita, ingatlah pengorbanan mereka xkan mampu kita balas..apa yg penting kita cuba sedaya upaya utk membahagiakan mereka.. slamat hari ibu buat mak..(mak kat Kajang now..) i lebiu...






Orang kata aku lahir dari perut mak..

(bukan org kata...memang betul)

Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku....mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ..mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....Mak
Bila bangun tidur, aku cari....mak
Bila nangis, orang pertama yang datang ....mak
Bila nak bermanja, aku dekati....mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak
Bila nakal, yang memarahi aku....mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak
Bila takut, yang tenangkan aku....mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk.....mak
Aku selalu teringatkan ....mak
Bila sedih, aku mesti talipon....mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.....mak
Bila bengang.. aku suka luah pada..mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah....mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku....mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak
Yang selalu berleter kat aku...mak
Yang selalu puji aku....mak
Yang selalu nasihat aku....mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak


Aku ada pasangan hidup sendiri....


Bila seronok, aku cari.......pasanganku
Bila sedih, aku cari......mak

Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....mak

Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....emakku

Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah.....mak

Bila sambut valentine... Aku bagi hadiah pada pasanganku(tapi aku x sambut ye..)
Bila sambut hari ibu....aku cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu"

Selalu.. aku ingat pasanganku

Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon mak

Selalu....aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk emak

Renungkan:

"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak?
mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah"...
Berderai air mata jika kita mendengarnya........


Tapi kalau mak sudah tiada..........

MAKKKKK....RINDU MAK..... RINDU SANGAT....


Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya......
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.......
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....

dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:

1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA

Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,

"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.

p/s: thanks sha 4 d email..

Sunday, May 3, 2009

majlis pertunangan ziela aka kundur 02/05/09

haha...bertunang gak minah ni akhirnya..asik gaduh ajek..pas tunang ni lg byk dugaan..byakkan bersabar...wahh..cam bagus je aku bg nasihat.aku dulu pun dua kali lima..biasala..masa bercinta la nak gaduh2..merajuk2...pas kawen xde suma tu..lebih byk give n take..tema hantaran pepel+pink..kali ni aku x involve dlm wat hantaran.tolong guna air liur je..bg advise skit2..nape tah..this time dah xde idea..keghairahan tu dh kureng kot..maklomla dah lepas..aku cuma tolong make up adik aku..hehe..boleh la.. jumpa bakal bapa mertua sblum dorang balik ke Sabak Bernam...ehh..keta kuning sape yg berkilat tu..huhu..

pos jugak dgn baju yg x jadik pakai..

ni our mum yg terchinte...


hantaran dari pihak pompuan..

berangan..





TAF Family Day 2009

ALBUM RAYA 2010